ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ EZLN ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ REALIDAD. 1 ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 15 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΚΟΛ 1 ΤΗΣ REALIDAD.

la-realidad-701x431

Ένοπλη επίθεση δέχθηκαν οι βάσεις στήριξης του EZLN της κοινότητας της Realidad, έδρα του καρακόλ 1, από μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης CIOAC – HISTORICA (Ανεξάρτητο Κέντρο Εργατών Γης και Αγροτών – Ιστορικό *,) και των κομμάτων PVEM (Πράσινο Οικολογικό Κόμμα του Μεξικού) και PAN (Κόμμα Εθνικής Δράσης). Από την επίθεση δολοφονήθηκε ένας σύντροφος ζαπατίστας, δάσκαλος του «μικρού σχολείου για την ελευθερία σύμφωνα με τους/τις ζαπατίστας», και τραυματίστηκαν άλλοι 15.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης, την Πέμπτη 1 Μάιου ξεκίνησε στο καρακόλ της Realidad μια συνάντηση μεταξύ μελών της CIOAC – HISTORICA και του Συμβουλίου Καλής Διακυβέρνησης, καθώς και δύο εκπροσώπων του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τσιάπας Frayba με την ιδιότητα του παρατηρητή, με στόχο την επίλυση του προβλήματος που είχε προκύψει από τις 16 Μαρτίου με την κατάσχεση, από τους παραστρατιωτικούς, οχήματος του αυτόνομου δήμου με φαρμακευτικό υλικό.
Την Παρασκευή 2 Μαΐου φτάνει στο καρακόλ μια επιτροπή αποτελούμενη από 15 μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης CIOAC – HISTORICA με πρόσχημα την υποτιθέμενη απελευθέρωση του γραμματέα τους, Roberto Alfaro Velasco, ο οποίος είχε παραμείνει στο καρακόλ προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος και να επέλθει κάποια συμφωνία.
Μετά τις διευκρινίσεις του ίδιου ότι δεν έχει απαχθεί ούτε κρατείται αλλά παραμένει στο καρακόλ με τη θέλησή του για να επιλυθεί το πρόβλημα, η επιτροπή αποφασίζει να παραμείνει για να συνεχιστεί, υποτίθεται, η διαδικασία διαλόγου.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας παραστρατιωτικοί της κοινότητας, οπλισμένοι με ματσέτες, ρόπαλα και όπλα, και οργανωμένοι σε ομάδες, στήνουν δύο ενέδρες -τη μία στην είσοδο και την άλλη στο κέντρο της Realidad – και αρχίζουν να καταστρέφουν το αυτόνομο σχολείο και την αυτόνομη κλινική, καθώς και τον αγωγό του νερού. Την ίδια στιγμή φτάνουν στην κοινότητα τρία οχήματα με 70 ζαπατίστας οι οποίοι πέφτοντας στην ενέδρα που είχε στηθεί στην είσοδο από 140 ένοπλους παραστρατιωτικούς της CIOAC – HISTORICA, του PVEM και του PAN, προσπαθούν να αμυνθούν. Οι σύντροφοι που σπεύδουν να τους βοηθήσουν δέχονται και αυτοί επίθεση από την δεύτερη ομάδα. Σε αυτή την ενέδρα δολοφονείται ο σύντροφος José Luis Solís López (ο σύντροφος έφερε τραύματα από σφαίρες, ένα στο πόδι, ένα στο θώρακα και ένα στο πίσω μέρος του κρανίου από χαριστική βολή, καθώς και χτυπήματα από ματσέτα στο στόμα και ρόπαλα στην πλάτη). Συνολικά τραυματίζονται άλλοι 15 από σφαίρες, ματσέτες και ρόπαλα και μεταφέρονται στο αυτόνομο νοσοκομείο – σχολείο «Η πρώτη ελπίδα, σύντροφος Pedro».
Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης αναφέρει πως η καθυστέρηση στην δημοσιοποίηση των γεγονότων έγινε προκειμένου να προηγηθεί η ανακοίνωση των ανεξάρτητων παρατηρητών της οργάνωσης Frayba, που «ήταν παρόντες και δεν ανήκουν σε καμία ομάδα. Τώρα φαίνεται ξεκάθαρα ότι όλα όσα δημοσιεύθηκαν στον εμπορικό τύπο είναι ψέματα. Δεν υπήρξε σύγκρουση αλλά επίθεση εναντίον μας».
Για άλλη μια φορά, τα ρεπορτάζ των προοδευτικών εφημερίδων, κυρίως της Jornada και της Proceso, βασισμένα σε πληροφόρηση που έλαβαν απευθείας από την κυβέρνηση της Τσιάπας και τους παραστρατιωτικούς της CIOAC – HISTORICA, κάνουν λόγο για μία «ενδοκοινοτική διένεξη» στα πλαίσια της οποίας παρουσιάζουν το κράτος σαν «ουδέτερο διαμεσολαβητή». Αυτό είναι το προσωπείο της «αντικειμενικής ενημέρωσης». Ή αλλιώς τα ΜΜΕ στην υπηρεσία της αντι-εξέγερσης.
Το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης καταγγέλλει ότι οι δολοφόνοι του συντρόφου ζαπατίστα και φυσικοί αυτουργοί της επίθεσης παραμένουν ελεύθεροι και συνεχίζουν να εκτελούν τις εντολές που έχουν λάβει από τους «ανώτατους ηγέτες των παραστρατιωτικών, τον κυβερνήτη της Τσιάπας Manuel Velasco Cuello και τον πρόεδρο του Μεξικού Peña Nieto».
Τέλος, δηλώνει ότι μετά τη δειλή δολοφονία του συντρόφου Galeano (José Luis Solís López), το Συμβούλιο Καλής Διακυβέρνησης αποφάσισε να αποσυρθεί από την υπόθεση. Στο εξής η έρευνα και η απόδοση δικαιοσύνης βρίσκεται στα «χέρια της Γενικής Διοίκησης του EZLN».

* Παραστρατιωτική οργάνωση που πρόσκειται στο κεντροαριστερό κόμμα PRD (Κόμμα  της Δημοκρατικής Επανάστασης)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *