Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΖΑΠΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.
ΜΕΞΙΚΟ
Μάρτιος 2013
 
 Σύντροφοι και συντρόφισσες, αδελφοί και αδελφές της Έκτης:
 
Σχετικά με τις επισκέψεις, τα καραβάνια και τα προγράμματα
 
Όπως ξέρετε, βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας των μαθημάτων για τα μικρά σχολεία. Σε αυτό πρόκειται να επικεντρωθούμε το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάει καλά και να έχει καλούς μαθητές και καλές μαθήτριες.
Σκεφτόμασταν, λοιπόν, με τις αυτόνομες αρχές μας, ότι με κάποια πράγματα δε θα μπορέσουμε να ασχοληθούμε, όπως για παράδειγμα: να σας δεχθούμε για κάποια συνέντευξη, να ανταλλάξουμε εμπειρίες ή να δεχθούμε καραβάνια ή μπριγάδες εργασίας ή να συζητήσουμε ιδέες για κάποιο πρόγραμμα, για να μην αποσπάσουμε την προσοχή μας. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να μην κάνετε μάταια το ταξίδι, μια και δε θα μπορούν να σας δεχθούν ούτε τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης, ούτε οι αυτόνομες αρχές, ούτε οι επιτροπές των προγραμμάτων.
Αν κάποιο άτομο, ομάδα ή συλλογικότητα σκέφτεται να φέρει κάποιο καραβάνι με κάποιου είδους στήριξη για τις κοινότητες, θα τους παρακαλέσουμε να περιμένουν τον κατάλληλο χρόνο για κάτι τέτοιο και αν έχουν ήδη κανονίσει το ταξίδι τους, παρακαλούμε να αφήσουν ό, τι φέρνουν στο CIDECI, στον ντοκτόρ Ρεϋμούντο, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας, Μεξικό.
Δε λέμε [σ.σ. ότι δε θα σας δεχτούμε] ποτέ, απλά ΟΧΙ τώρα, γιατί θέλουμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στην οργάνωση του μικρού σχολείου. Και θέλαμε να σας ενημερώσουμε, για να μην υπάρξει κάποια παρεξήγηση που δε θα σας δεχθούμε.
Θέλαμε να σας ειδοποιήσουμε, λοιπόν, για να μην προγραμματίσετε το ταξίδι σας αν αυτό απαιτεί συζητήσεις με τις αρχές μας, μια και δε θα μπορέσουμε να σας φροντίσουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι όλες μας οι προσπάθειες εστιάζονται στο μικρό μας σχολείο, δηλαδή σε εσάς, στο Μεξικό και στον κόσμο. Εκεί έχει στραφεί όλη μας η προσπάθεια.
Έτσι θα έχει η κατάσταση στα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης των 5 καρακόλ, δε θα μπορούμε να σας δεχθούμε. Θα μπορείτε, ωστόσο, να επισκεφθείτε τα καρακόλ.
Το ίδιο ισχύει και για τα προγράμματα των 5 Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης που είναι ήδη σε εξέλιξη, θα μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με ό, τι είναι εντός των δυνατοτήτων μας και δεν προϋποθέτει συνελεύσεις ή μεγάλη κινητοποίηση των λαών μας. Στην αντίθετη περίπτωση, θα το εξετάσουμε σε κάποια άλλη ευκαιρία.
Θέλουμε να μας καταλάβετε. Για εμάς αυτή δεν είναι περίοδος για καραβάνια, προγράμματα, συνεντεύξεις, ανταλλαγή εμπειριών ή άλλα παρόμοια. Για εμάς τους ζαπατίστας, τις ζαπατίστας αυτή είναι μια περίοδος προετοιμασίας για το μικρό μας σχολείο. ΔΕΝ θα έχουμε χρόνο για άλλα πράγματα, εκτός βέβαια κι αν η κακή κυβέρνηση θελήσει να μας κάνει καμιά στραβή, οπότε τα πράγματα αλλάζουν.
Πιστεύουμε, λοιπόν, σύντροφοι και συντρόφισσες, αδελφοί και αδελφές, ότι μεταξύ μας υπάρχει κατανόηση.
 
Για το μικρό σχολείο
 
Στο σημείο αυτό θα σας δώσω τις πρώτες πληροφορίες για το μικρό σχολείο, ώστε όσοι πρόκειται να παρακολουθήσετε τα μαθήματα να προετοιμαστείτε αναλόγως.
1. Στη γιορτή των Καρακόλ είναι καλεσμένοι όλοι όσοι και όλες όσες αισθάνονται πως καλούνται. Η γιορτή θα γίνει και στα 5 καρακόλ και θα μπορείτε να πάτε σε όποιο επιθυμείτε. Η άφιξη είναι στις 8 Αυγούστου, η γιορτή 9 και 10 Αυγούστου και 11 επιστροφή. Προσοχή: άλλο η γιορτή για τα 10 χρόνια των καρακόλ και άλλο το μικρό σχολείο. Μην τα μπερδέψετε.
2. Με αυτή τη φιέστα, οι ζαπατιστικές βάσεις στήριξης θα γιορτάσουν τα δέκατα γενέθλια των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησης, και όχι μόνο.
3. Αυτές τις μέρες ξεκινά και το πολύ διαφορετικό μικρό μας σχολείο, όπου οι αρχηγοί μας, δηλαδή οι ζαπατιστικές βάσεις στήριξης, στα μαθήματα που θα παραδώσουν, θα εξηγούν τη σκέψη και την πρακτική της ελευθερίας σύμφωνα με το ζαπατισμό, τις επιτυχίες, τα λάθη, τα προβλήματα, τις λύσεις, τις προόδους, τα εμπόδια ή ό, τι λείπει, γιατί πάντα λείπει ό, τι λείπει.
4. Η πρώτη σειρά μαθημάτων (πρόκειται να γίνουν πολλές, ανάλογα με τις δυνατότητες αυτών που θα παρευρεθούν), του πρώτου επιπέδου θα διαρκέσει 7 μέρες, συμπεριλαμβανομένων των ημερών άφιξης και αναχώρησης. Άφιξη στις 11 Αυγούστου, τα μαθήματα ξεκινούν στις 12 Αυγούστου 2013 και τελειώνουν στις 16 Αυγούστου 2013. Και αναχώρηση στις 17 Αυγούστου 2013. Όσοι τελειώνοντας τα μαθήματα επιθυμούν να μείνουν περισσότερο χρόνο, θα μπορούν να επισκεφτούν τα άλλα καρακόλ, πέρα από εκείνο στο οποίο θα έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα. Τα μαθήματα θα είναι τα ίδια σε όλα τα καρακόλ, μπορείτε όμως να γνωρίσετε άλλα καρακόλ διαφορετικά από αυτό που σας όρισαν, αλλά πλέον με δικά σας έξοδα.
5. Σύντομα θα αρχίσουμε να σας ενημερώνουμε για τον τρόπο εγγραφής στο μικρό σχολείο της ελευθερίας σύμφωνα με τις ζαπατίστας και τους ζαπατίστας, σας δηλώνουμε όμως εξαρχής ότι είναι λαϊκό και δωρεάν. Η προεγγραφή θα γίνει μέσω των Ομάδων Στήριξης στην Επιτροπή Έκτη, εθνική και διεθνής, στην ηλεκτρονική σελίδα του EnlaceZapatista και μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η εγγραφή των μαθητών και μαθητριών θα γίνει στο CIDECI, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας. Οι προσκλήσεις θα αρχίσουν να αποστέλλονται, ανάλογα βέβαια με τις δυνατότητες μας, από τις 18 Μαρτίου 2013.
6. Στο σχολείο δε θα μπορεί να έρθει όποιος θέλει, παρά μόνο όσοι/ες καλεστούν απευθείας από εμάς. Αυτούς τους συντρόφους και αυτές  τις συντρόφισσες που θα προσκαλέσουμε, θα τους φροντίσουμε εμείς, θα τους παρέχουμε φαγητό, ένα μέρος καθαρό και ευχάριστο για να κοιμηθούν, ενώ θα υπάρχει και ένας φύλακας ή μια φύλακας, δηλαδή ένας Μποτάν[1] για τον καθένα, που θα κοιτάζει να είναι καλά και να μην υποφέρει πολύ στο μάθημα, μόνο λίγο, πάντα λίγο.
7. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα πρέπει να μελετούν πολύ σκληρά. Το πρώτο επίπεδο περιλαμβάνει 4 θέματα που είναι τα εξής: Αυτόνομη Διακυβέρνηση Ι, Αυτόνομη Διακυβέρνηση ΙΙ, Συμμετοχή των Γυναικών στην Αυτόνομη Διακυβέρνηση και Αντίσταση. Κάθε θέμα έχει και το δικό του εγχειρίδιο μελέτης 60 και 80 σελίδων το καθένα. Αυτά που σας παρουσίασε ο SupMarcos αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος από κάθε βιβλίο (δηλαδή 3 ή 4 σελίδες). Κάθε εγχειρίδιο μελέτης κοστίζει 20 πέσος, που, όπως υπολογίσαμε, είναι το κόστος παραγωγής του.
8. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν 7 μέρες για το πρώτο επίπεδο και ανάλογα με τον επιπλέον χρόνο που διαθέτει ο κάθε σύντροφος και η κάθε συντρόφισσα, γιατί ξέρουμε ότι ο καθένας έχει τις δουλειές του, την οικογένειά του, τον αγώνα του, τη δέσμευσή του, δηλαδή το ημερολόγιο και τη γεωγραφία του.
9. Τα πρώτα μαθήματα αφορούν μόνο την πρώτη βαθμίδα, απομένουν πολλές ακόμα, με άλλα λόγια, το σχολείο δε θα τελειώσει γρήγορα, θα αργήσει. Όσοι περάσουν το πρώτο επίπεδο θα μπορούν να προχωρήσουν στο δεύτερο.
10. Για τα έξοδα: ο σύντροφος, η συντρόφισσα πρέπει να καλύψει τα έξοδα για να φτάσει μέχρι το CIDECI, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας, καθώς και για να επιστρέψει στη γωνιά του κόσμου όπου μένει. Από το CIDECI θα πάει στο μικρό σχολείο που θα του έχει οριστεί, και μετά το τέλος των μαθημάτων, θα επιστρέψει στο CIDECI και από κει ο καθένας στον τόπο του. Εκεί στο σχολείο, το οποίο θα είναι σε κοινότητα, δε θα δυσκολευτεί γιατί δε θα λείπει από το τραπέζι του το φαγητό, ακόμα κι αν αυτό είναι λίγο φασόλι, τορτίγιες ή λαχανικά. Με άλλα λόγια, τα έξοδα του κάθε φοιτητή θα καλυφθούν από τις ζαπατίστας και τους ζαπατίστας. Κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια θα ζήσει μαζί με μια ζαπατιστική ιθαγενή οικογένεια. Για όσες μέρες διαρκέσει το σχολείο, αυτή θα είναι η οικογένεια της μαθήτριας ή του μαθητή. Με αυτή την οικογένεια θα τρώει, θα δουλεύει, θα ξεκουράζεται, θα τραγουδά, θα χορεύει και θα τον οδηγεί ως το σχολείο του, δηλαδή το κέντρο εκπαίδευσης. Και ο «Μποτάν», δηλαδή ο φύλακας ή η φύλακας, θα τον συνοδεύει πάντα. Δηλαδή, θα προσέχουμε κάθε φοιτητή ή φοιτήτρια. Αν αρρωστήσει, θα τον περιθάλψουμε και αν η κατάσταση είναι σοβαρή, θα τον πάμε σε κάποιο νοσοκομείο. Δε θα μπορούμε, όμως, να κάνουμε τίποτε για ό, τι υπάρχει στο μυαλό του κάθε συντρόφου ή της κάθε συντρόφισσας φτάνοντας εδώ και φεύγοντας από δω. Θα πρέπει, δηλαδή, να δει ο ίδιος τι θα κάνει με αυτά που θα δει, θα ακούσει και θα μάθει. Με άλλα λόγια, εκεί θα διδαχθεί τη θεωρία και την πρακτική, θα τη δει ο καθένας όταν επιστρέψει στη δική του γωνιά του κόσμου.
11. Το πώς θα πληρώσουμε τα έξοδα του σχολείου, αυτό θα το δούμε εμείς. Μπορεί ξαφνικά να οργανώσουμε κάποιο φεστιβάλ με μουσική και χορό, με πίνακες και χειροτεχνίες. Εσείς να μην ανησυχείτε γιατί εμείς θα βρούμε κάποιον τρόπο, εξάλλου πάντα υπάρχουν καλοί άνθρωποι που στηρίζουν καλά πράγματα. Για όσους θέλουν να συνεισφέρουν για το σχολείο, θα έχει τοποθετηθεί ένα κουτί στο χώρο που θα γίνονται οι εγγραφές των μαθητών, δηλαδή στο CIDECI, με τους συντρόφους του Πανεπιστημίου της Γης, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας. Εκεί, στο κουτί θα βάζει όποιος θέλει το ποσό που θέλει, χωρίς κανείς να ξέρει ποιος έδωσε και πόσα, ώστε να μην κομπάζουν κάποιοι/ες ότι έδωσαν περισσότερα ούτε να στενοχωριούνται όσοι/ες δώσουν λιγότερα. Δεν θα επιτρέπεται να προσφέρετε χρήματα ή να αφήσετε δώρα στα σχολεία, στα καρακόλ ή στις οικογένειες που θα σας ορίσουν. Και αυτό για να μην διαταραχτεί η ισορροπία αφού κάποιοι θα παίρνουν χρήματα ή δώρα και κάποιοι άλλοι όχι. Ό, τι θελήσετε να προσφέρετε, θα το αφήσετε στο CIDECI, στους συντρόφους του Πανεπιστημίου της Γης, στο Σαν Κριστόμπαλ ντε λας Κάσας, Τσιάπας, Μεξικό. Εκεί θα συγκεντρωθεί ό, τι υπάρχει, αν υπάρχει, και αργότερα θα μοιραστεί σε όλους και όλες εξίσου. Αν δεν συγκεντρωθεί τίποτε, δεν έχει καμία σημασία, σημασία έχετε εσείς.
12. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να παρακολουθήσετε τα μαθήματα του ζαπατιστικού σχολείου. Θα ζητήσουμε, λοιπόν, τη στήριξη των συντρόφων από τα ελεύθερα, ελευθεριακά και αυτόνομα μέσα πληροφόρησης καθώς και όσων γνωρίζουν αυτό που ονομάζεται βιντεοδιάσκεψη. Ξέρουμε ότι πολύς κόσμος δε θα μπορέσει να έρθει λόγω εργασιακών, προσωπικών ή οικογενειακών προβλημάτων. Καθώς και ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν ισπανικά, αλλά θέλουν να μάθουν τον τρόπο που οι ζαπατίστας δημιούργησαν ό, τι δημιούργησαν και γκρέμισαν ό, τι γκρέμισαν. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα γίνουν ειδικά μαθήματα, με τη βοήθεια βιντεοκάμερας, τα οποία θα στέλνονται σε μέρη όπου θα υπάρχουν ομάδες μαθητών προετοιμασμένων και έτοιμων με τα βιβλία τους να παρακολουθήσουν το μάθημα και να κάνουν, μέσω ιντερνέτ, τις ερωτήσεις τους στα όσα διδάσκουν οι δάσκαλοι και οι δασκάλες, οι ζαπατιστικές βάσεις στήριξης.
Για να σχεδιαστεί αυτό, θα καλέσουμε μια ειδική συνέλευση με κάποια εναλλακτικά μέσα, όπου θα αποφασίσουμε τον τρόπο που θα γίνονται οι βιντεοδιασκέψεις και θα φωτογραφηθούν και βιντεοσκοπηθούν τα μέρη που θα αναφέρονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ώστε όλοι και όλες να μπορούν να διαπιστώσουν αν αληθεύουν ή όχι όσα λένε οι καθηγητές και οι καθηγήτριες.
Ένας άλλος τρόπος για όσους και όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε πουθενά αλλού και θα μπορούν να μελετήσουν μόνο στο σπίτι τους, είναι να φτιαχτούν αντίγραφα των μαθημάτων σε dvd, για να μάθουν και αυτοί.
13. Για να μπορέσετε να παρευρεθείτε στο μικρό ζαπατιστικό σχολείο, θα πρέπει να παρακολουθήσετε προηγουμένως κάποια προπαρασκευαστικά μαθήματα, που θα σας εξηγούν πώς είναι η ζωή στις ζαπατιστικές κοινότητες και ποιοι οι εσωτερικοί τους κανονισμοί, ώστε να μην διαπράξετε κάποιο παράπτωμα, καθώς και τι θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να κουβαλήσετε αυτά που ονομάζονται «σκηνές», που επιπλέον είναι και εντελώς άχρηστες. Κι αυτό γιατί θα σας τακτοποιήσουμε μαζί με ζαπατιστικές ιθαγενείς οικογένειες.
14. Σας λέμε μια και καλή ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η παραγωγή, το εμπόριο, η ανταλλαγή και η κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου ναρκωτικών και αλκοόλ. Επίσης, απαγορεύεται να φέρετε ή να χρησιμοποιήσετε όπλα κάθε τύπου, είτε πυροβόλα είτε μαχαίρια, τσεκούρια, ματσέτες, στιλέτα κλπ. Όσοι ζητήσουν να ενταχθούν στον EZLN ή σε οποιαδήποτε στρατιωτική δομή θα εκδιωχθούν. Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε στρατολογήσεις ούτε να προωθήσουμε τον ένοπλο αγώνα, αλλά την οργάνωση και την αυτονομία για την ελευθερία. Επίσης, απαγορεύεται κάθε μορφής προπαγάνδα, θρησκευτική ή πολιτική.
15. Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να παρακολουθήσει κάποιος το μικρό σχολείο. Στην περίπτωση, όμως, των ανηλίκων, θα πρέπει να συνοδεύονται από κάποιον ενήλικα που θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτούς.
16. Κάνοντας την εγγραφή, αφού προηγουμένως καλεστείτε, θα σας ζητήσουμε να μας διευκρινίσετε αν είστε άντρας, γυναίκα ή άλλος/η για να δούμε πώς θα σας τακτοποιήσουμε, γιατί κάθε άτομο είναι ξεχωριστό και ως τέτοιο θα τον/την σεβαστούμε και θα τον/την φροντίσουμε. Εδώ δε γίνονται διακρίσεις σε θέματα φύλου, σεξουαλικής προτίμησης, πιστεύω ή εθνικότητας. Οποιαδήποτε τέτοιου είδους πράξη θα τιμωρηθεί με αποβολή.
17. Αν κάποιος έχει κάποια χρόνια ασθένεια, του ζητάμε να έχει μαζί του το φάρμακό του και να μας ενημερώσει κατά την εγγραφή, για να τον προσέχουμε.
18. Όταν εγγραφείτε, αφού προηγουμένως καλεστείτε, θα σας ζητήσουμε να μας δηλώσετε την ηλικία σας, την κατάσταση της υγείας σας, για να σας τακτοποιήσουμε σε κάποιο από τα σχολεία, όπου δε θα υποφέρετε περισσότερο από το ελάχιστο δυνατόν.
19. Αν καλεστείτε και δεν καταφέρετε να παρευρεθείτε τις ημερομηνίες αυτές, μη στενοχωριέστε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να μας ενημερώσετε πότε θα έχετε τη δυνατότητα να έρθετε και εμείς θα οργανώσουμε μαθήματα για την ημερομηνία που θα μπορείτε. Επίσης, αν κάποιος δεν καταφέρει να τελειώσει την τάξη ή δεν καταφέρει να έρθει αφού εγγραφεί, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να συμπληρώσει τα μαθήματα αργότερα. Αν και θυμηθείτε πως μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε τις βιντεοδιασκέψεις ή τα μαθήματα που θα γίνουν εκτός ζαπατιστικού εδάφους.
20. Σε άλλα κείμενα θα σας εξηγήσω περισσότερα πράγματα και θα σας ξεκαθαρίσω όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχετε. Αλλά όσα σας λέω τώρα είναι τα βασικά.
 
Αυτά προς το παρόν.
 
Από τα βουνά του Νοτιοανατολικού Μεξικού
 
Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μοϊσές
Πρύτανης του Μικρού Ζαπατιστικού Σχολείου
Μεξικό, Μάρτιος 2013.
 
Υ.Γ. Ανέθεσα στον SupMarcos να βάλει στο κείμενο αυτό και κάποια σχετικά βίντεο.
 
FranciscoGabilondoSoler, CriCri, με ένα τραγούδι που έχει γίνει πλέον κλασσικό: «Caminitodelaescuela» (Καθοδόν για το σχολείο).
___________________________________________________________________
Τα Σκιουράκια του LaloGuerrero με το “Vamosalaescuela” (Πάμε στο σχολείο) και οι δικαιολογίες του Panfilo για να μην πάει.
___________________________________________________________________
Οι φασαρίες στο σχολείο σε ρυθμό ska, με την TremendaKorte και αυτό το τραγούδι “PorNefasto”.
 
 


[1] Σε μια από τις ιστορίες του γέρο-Αντόνιο εμφανίζεται η μορφή του Μποτάν-Ζαπάτα. Πρόκειται για τον συγκερασμό δύο κορυφαίων προσώπων της ιστορίας του Μεξικού, του Μποτάν (ιθαγενής μυθική μορφή) και του Ζαπάτα, που ξαναγεννιούνται για να γίνουν «ο φύλακας και η καρδιά του λαού». «Είναι η τρυφερή λύσσα που οπλίζεται. Η άδικη ειρήνη που γίνεται πόλεμος. Ο θάνατος που γεννά. Η απελπισία που γίνεται ελπίδα. Ο πόνος που γελά. Η σιωπηλή κραυγή. Το δικό μας παρόν για ένα ξένο μέλλον. Τα πάντα για όλους, για μας τίποτε… Εμείς, ξεροκέφαλη αξιοπρέπεια… Κοκκινόμαυρη σημαία… Κόκκινο αστέρι».
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *